Dubrovnik Croatia city trip

Hoe Koen en ik zo vaak op vakantie kunnen

Sinds een jaar of twee hebben Koen en ik het reisvirus te pakken. In het afgelopen half jaar hebben wij samen drie grote reizen gemaakt: Japan, Canada en een treinreis door Europa. Het jaar ervoor gingen we naar Florida. Ook hebben we hier en daar een kort stedentripje gedaan naar Dublin, Londen en Riga. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag van familie, collega’s en kennissen hoe wij zo vaak op vakantie kunnen. Simpel: een combi van veel vrije dagen, flexibiliteit en goedkope (vlieg)deals!

1. Vrije dagen

Koen heeft heel veel vakantiedagen en daardoor alle vrijheid om te reizen. Ik werk parttime bij twee bedrijven en heb in verhouding ook genoeg dagen. Ik hoef bij elke werkgever ‘maar 2 dagen’ op te nemen wanneer ik een weekje vrij wil. We proberen onze reizen vaak te plannen in de maanden waarin we sowieso al veel vrije dagen hebben, zoals april en mei. Koen heeft in 2016 een maand door Europa gereisd en hoefde toen maar 15 dagen op te nemen. De overige 5 dagen waren feestdagen (zoals Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag).

2. Flexibiliteit

Flexibiliteit is heel belangrijk bij het boeken van goedkope vakanties. Wij hebben geen kinderen waar we rekening mee moeten houden en dus ook geen schoolvakanties waar we aan gebonden zijn. Hierdoor kunnen wij in goedkopere seizoenen reizen. Meestal gaan we in mei of september/oktober. Dit scheelt veel geld en is daarnaast veel rustiger: wij staan nooit lang in de rij op het vliegveld of voor (toeristische) attracties.

Ook hebben we flexibele werkgevers. We waren net terug uit Japan toen het weer raak was. Ik zag een goedkope deal naar Canada met KLM – wat sowieso nog op onze bucketlist stond – en belde meteen Koen om te overleggen. Toevallig hadden we het niet lang daarvoor nog over Canada gehad. Koen regelde vrij op werk en ik appte mijn baas vanaf de bank. Nog geen 10 minuten later kreeg ik een appje terug dat het prima was. Binnen een half uur waren de tickets geboekt!

3. Goedkope deals

Voor ons is het een sport geworden om goedkope vliegdeals te vinden. Tot nu toe zijn we het meest trots op de €200 vliegreis naar Japan een half jaar geleden. Hiervoor is flexibiliteit een must, omdat je vaak aan specifieke datums gebonden bent. Een dag eerder of later vertrekken en het ticket kan zo €300 duurder zijn. Bij goedkope deals is het belangrijk dat je meteen boekt, 2 uur later kan de deal al weg zijn.

Stedentripjes doen we altijd via Ryanair, zo vlogen we voor €10 p.p. retour naar Dublin en Londen en vlogen mijn ouders afgelopen weekend voor €6 retour (ja echt!) naar Timisoara. Met de tarievenzoeker van Ryanair en flexibiliteit van onze werkgevers kunnen wij de goedkoopste reisjes uitzoeken. Ook hebben ze regelmatig sale waarbij je dit soort lage prijzen vindt naar leuke Europese bestemmingen (jeetje, klinkt bijna als reclame haha).

4. Goedkope overnachtingen

Naast vliegtickets zijn overnachtingen een van de grootste uitgaven tijdens onze reisjes. Wij vinden een motel al dikke prima en hoeven niet perse luxe. We wisselen hotels/motels af met goedkope overnachtingen via Airbnb, waarbij je een kamer of appartement huurt bij iemand thuis. Tot nu toe hebben wij daar alleen maar positieve ervaringen mee en al veel leuke locals leren kennen!

Ik moet er overigens wel bij vermelden dat het afgelopen half jaar echt extreem was met het aantal reisjes en vakanties. Normaal gesproken maken we 1 verre reis en eventueel nog een kort stedentripje, maar de afgelopen 6 maanden waren een samenloop van omstandigheden: we hadden goedkope deals geboekt en kregen daarnaast een reis door Europa aangeboden van Interrail. Tja, dan maar twee keer in een maand!

Ik ben Wilma (26) en ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. 22 jaar lang had ik geen diagnose. Dankzij tips via mijn blog heb ik in 2017 een second opinion laten doen bij Hecovan in Nijmegen en ben ik gediagnostiseerd met Facial Infiltrating Lipomatosis; een zeer zeldzame aandoening waar wereldwijd maar een handjevol patiënten mee gediagnosticeerd zijn. Op mijn blog plaats ik updates over mijn leven en neem ik jullie mee op reis de wereld over om mijn nieuwe familie (lotgenoten) te ontmoeten.