Summer School Roemenië

Vanuit de DigiRaad heb ik een oproep ontvangen voor de Summer School in Roemenië. Er was veel belangstelling vanuit Nederland, dus moest de Europese Commissie eerst een selectie maken. Uit de strenge selectie, die gemaakt werd naar aanleiding van motivatie en vragen die we moesten beantwoorden, waren een jongen en ik gekozen om Nederland te vertegenwoordigen.

1 juli, twee dagen nadat ik achttien ben geworden, stond ik op Schiphol met mijn koffers. Helaas in mijn eentje, want mijn mede-vertegenwoordiger heeft vanwege persoonlijke omstandigheden af moeten zeggen.

Wachten op Schiphol

Aankomst
Bij aankomst werd ik opgevangen door een Belgische begeleider en de twee jongeren uit Slowakije. Als laatste moesten de Duitsers arriveren, maar zij hadden helaas vertraging opgelopen. Na een paar uur waren alle ‘buitenlandse’ jongeren bij elkaar en kon de vier uur durende busrit beginnen. De Roemeense jongeren stapten halverwege de busrit in.

Het verblijf was goed geregeld in een luxe hotel. We hadden per tweetal een eigen hotelkamer en het eten was heel uitgebreid.

Dag 2, maandag
De dag na aankomst stond in het teken van introductie en kennismaking. Er waren verschillende activiteiten waardoor we elkaar op een leuke manier konden leren kennen. Daarna was het tijd voor serieuze zaken, zoals brainstormen over internet, social media, jongeren en onderwijs. We werden in groepen verdeeld en bespraken in hoeverre onze landen met deze onderwerpen bezig zijn. Ervaringen uitwisselen dus. Daarna hebben we videoboodschappen opgenomen om de Europese Commissie te informeren over de gevaren voor jongeren op internet. Als slot gaven we een tip hoe het in onze ogen beter zou kunnen.

Praten over youth councils en jongeren op internet

Praten over youth councils en jongeren op internet

Na het filmpje kregen we de opzet van het project te horen. Het project was een belangrijk onderdeel van de Summer School. In groepjes van 5/6 personen moesten we concepten bedenken die de Europese Commissie uit kan gaan voeren. Natuurlijk met name rondom het thema jongeren, veiligheid en internet.

Na de serieuze zaken was het tijd voor fun. Er was een team ingehuurd om ons de hele week te vermaken: EcoXtrem. We deden MegaTwister, Sumuworstelen in echte sumopakken en teamvoetbal.
<alt=”sumoworstelen en=”” twister”=”” title=”Sumoworstelen en Twister” width=”609″ height=”196″ class=”size-full wp-image-94″> Sumoworstelen en Twister</alt=”sumoworstelen>

Tot slot was er nog een surprise party waarbij we in groepjes moesten dansen. Daar hoorde ook de bijbehorende kleding bij die we zelf moesten maken. Mijn groepje danste op een nummer van Michael Jackson. Het was een gezellige avond en er werd tot laat in de nacht gedanst.

Dansen!

Dansen!

Dag 3, dinsdag
Na het (vroege) ontbijt hadden we een workshop over virussen van Kaspersky Lab. Ook hier werden we weer in groepjes verdeeld en aan het denken gezet. We moesten nadenken over de gevaren op internet voor ouders, kinderen bedrijven en jezelf. Daarna moesten we oplossingen bedenken die door de overheid, de wetgeving, wijzelf en bevolking uitgevoerd kunnen worden.

Workshop Kaspersky Lab

Workshop Kaspersky Lab

Na een lekkere lunch hebben we (wederom in groepjes) een eigen lyrics over veilig internetten gemaakt op het nummer I’m Yours.

Tot slot was er als verrassing nog de mogelijkheid om op een paard te rijden.

Dag 4, woensdag
Deze dag was een heel actieve dag. Na het ontbijt vertrokken we meteen naar Sibiu, één van de grootste steden van Roemenië. We bezochten een bekende manege, liepen door de stallen en kregen tot slot nog een mooie paardenshow.

Daarna hebben we een park bezocht dat tevens een soort museum was. We kregen een rondleiding door het hele park en kregen zo de geschiedenis van Roemenië te weten.

Het grote park bezoeken

Het grote park bezoeken

Toen was het tijd voor actie: de grote Urban street quest. We moesten allerlei opdrachten uitvoeren en overal foto’s van maken. We hebben de hele middag door de stad gerend om de opdrachten op tijd te voltooien. En het was zo warm…..

‘s Avonds was er karaoke en kregen we een medaille voor het voltooien van de zware, vermoeiende, slopende, leuke quest.

Dansende winnaars ;-)

Dansende winnaars!

Dag 5, donderdag

Boogschieten

Boogschieten

Deze dag stonden Youth Panels in de belangstelling. We bespraken hoe het in onze eigen landen geregeld is en wat elk land eigenlijk zou moeten doen aan veiligheid. Met mijn projectgroepje moesten we een filmpje opnemen over youth panels gericht aan mensen die al voor youth panels werken.

Daarna was het weer tijd voor beweging. We gingen naar een bos voor twee spannende activiteiten: tussen de bomen swingen aan een touw en boogschieten.

‘s Avonds was het tijd voor de crazy hat- en funny t-shirtparty ! De meest gekke, leuke hoeden en t-shirts werden ontworpen en gedragen. Aangezien de volgende dag de deadline van het project was, besloten we maar gauw vast te beginnen. Tot diep in de nacht zijn we bezig geweest.

Swingen tussen de bomen!

Swingen tussen de bomen!

Dag 6, vrijdag
De ochtend begon met een workshop over cyberpesten. Uit de quiz blijkt dat ik niet verslaafd ben! ;-) Verder was het vooral informatie.

Daarna kwam iedereen erachter dat het project al bijna ingeleverd moest worden en dat er maar eens gewerkt moest worden. Dat was wel even stressen! Gelukkig waren we op tijd klaar.

Aangezien het de dag laatste dag was, werden onze
meningen over het kamp gevraagd. We moesten evaluatieformulieren invullen en feedback geven over de Summer School.

‘s Avonds was het meest spannende moment van de Summer School: de uitslag van het project! En met trots kan ik vertellen dat mijn groepje gewonnen heeft! Kort omschreven was ons idee een wereldwijde online platform op te richten voor jongeren. Daar kunnen bijvoorbeeld vragen worden gesteld, tips met elkaar delen, games omtrent veiligheid op internet en er worden lokale events vermeld.

Winnende team!

Winnende team!

Helaas was dit alweer de laatste avond. We kregen alle filmpjes te zien die we de afgelopen week gemaakt hadden: leuk resultaat.

De volgende ochtend moesten we al om 5 uur ‘s ochtends opstaan voor de lange terugrit naar het vliegveld. Het was een geweldige ervaring en ik heb super leuke jongeren leren kennen!

Summer School 2012

Summer School 2012

Ik ben Wilma (26) en ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. 22 jaar lang had ik geen diagnose. Dankzij tips via mijn blog heb ik in 2017 een second opinion laten doen bij Hecovan in Nijmegen en ben ik gediagnostiseerd met Facial Infiltrating Lipomatosis; een zeer zeldzame aandoening waar wereldwijd maar een handjevol patiënten mee gediagnosticeerd zijn. Op mijn blog plaats ik updates over mijn leven en neem ik jullie mee op reis de wereld over om mijn nieuwe familie (lotgenoten) te ontmoeten.