Oproep toekomstig kabinet

Woensdag 12 september was ik aanwezig bij een belangrijke bijeenkomst in Den Haag. Hier heb ik een brief voorgelezen aan het toekomstig kabinet. In de brief riep ik scholen, overheid en bedrijven op om meer inzet van ICT in het onderwijs. Want veilig internetten is een vak apart en dat moet je leren. Op school!

Dit is de brief die ik voorgelezen heb.

Wij vinden als Digiraad dat het onderwijs achterloopt. Er gebeurt nog veel te weinig digitaal. De komst van digiborden in het basisonderwijs zorgt er voor dat de leerkrachten een soort snelcursus internetten en digitale vaardigheden krijgen, maar om nu te zeggen dat ICT daarmee geïntegreerd is in het onderwijs? Nee, zo ver is het nog lang niet. En dat is wel nodig!

Kinderen moeten al van jongs af aan leren hoe je moet zoeken, bronnen checken, informatie delen. En er moet geïnvesteerd worden in de creatieve kant van het gebruik van digitale media, zoals het maken van goede presentaties, filmpjes, websites, blogs etc.

Ook moet de manier waarop er lesgegeven wordt anders: puur klassikaal onderwijs is niet meer van deze tijd, net als puur werken vanuit boeken. Leerlingen en leraren kunnen samenwerken en allebei input geven in het verloop van lessen. Scholen kunnen zich juist op dit vlak onderscheiden.

Ook ouders zullen meer vragen van scholen in relatie tot de vaardigheden van kinderen. Meer inzet van ICT in de lessen dus. Maar daarnaast ook: les in veilig internetten. Verplicht. Je moet op school al leren wat de gevaren en risico’s zijn van het gebruik van digitale middelen en wat je kunt doen om deze gevaren te vermijden en jezelf te beschermen. Mijn ouders leerden mij altijd op te passen voor vreemde mensen. Ik mocht geen dingen aannemen en al helemaal niet meegaan met vreemden. Maar wie leert mij dat ik ook online op moet passen? Dat niet iedereen is wie hij/zij beweert te zijn?

Veilige wachtwoorden, omgaan met je privacy online, weten wat je wel en niet op internet zet, wat je moet doen of waar je terecht kunt als je digitaal gepest wordt, enz. Vanaf het moment dat wij online gaan, moeten wij hier over ingelicht zijn. Zo vroeg mogelijk op de basisschool.
Bij ieder leeftijdsniveau het juiste pakket. En er moeten toetsen komen. Want alleen als je snapt hoe internet werkt en hoe je op een veilige manier gebruik van kan maken word je een goede digitale burger.

Scholen, overheid en ook bedrijven kunnen en moeten daarvoor zorgen. En dat is niet makkelijk, dat weten wij als Digiraad al lang. Maar als we als kinderen zelf niet weten wat we fout doen of hoe we ons beter kunnen beveiligen en beschermen, dan zal er nooit iets komen als een veilig internet.

Zie de site van ECP over deze dag.
Zie hier het artikel op Privacy.nl.

Ik ben Wilma (26) en ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. 22 jaar lang had ik geen diagnose. Dankzij tips via mijn blog heb ik in 2017 een second opinion laten doen bij Hecovan in Nijmegen en ben ik gediagnostiseerd met Facial Infiltrating Lipomatosis; een zeer zeldzame aandoening waar wereldwijd maar een handjevol patiënten mee gediagnosticeerd zijn. Op mijn blog plaats ik updates over mijn leven en neem ik jullie mee op reis de wereld over om mijn nieuwe familie (lotgenoten) te ontmoeten.