• Home
  • /
  • Facial Infiltrating Lipomatosis

Facial Infiltrating Lipomatosis

Read in English

Wilma Westenberg - Facial infiltrating lipomatosis, diagnose na 22 jaar

Na 23 jaar weet ik eindelijk wat ik heb: Facial Infiltrating Lipomatosis (FIL). Het heeft even geduurd voordat ik begreep wat dit precies inhoudt. Ik heb mezelf ingelezen in wetenschappelijke artikelen, gesprekken gehad met een arts van HECOVAN (een expertisecentrum in Nijmegen) en ik heb veel geleerd van moeders wiens kinderen ook gediagnostiseerd zijn met FIL. Hieronder geef ik een samenvatting van mijn bevindingen, sommige stukken zijn een beetje technisch.

INTRO
Facial Infiltrating Lipomatosis is een super zeldzame, goedaardige tumor die aanwezig is vanaf de geboorte behorend tot de subgroep van lipomateuze tumoren. Er is voor het eerst iets over geschreven in 1983 door Slavin et al. Het komt voor sinds het derde decennium (> 1990) en de eerste gevalrapporten over lipomatosis in het gezicht verschenen pas aan het begin van de eeuw. Tot nu toe zijn er slechts een handvol gevallen gemeld. De aandoening heeft betrekking op de wang, binnenkant van de wang, tong, lip, vloer van de mond (onder je tong), het mentale gebied en de parotis (achter bij je keel) (3).

KENMERKEN VAN FIL

  • Zwelling in de wang en lip bij de geboorte
  • Skeletachtige begroeiing
  • Kaakvergroeiingen
  • Vergrote tong
  • Vergroot oor
  • Grotere tanden
  • Te vroeg doorkomen van tanden
  • Verhoogde dichtheid van het gezichtshaar
  • Ptosis (vallen van het ooglid)
  • Huidcapillair (rode of paarse blos op de huid)
  • Bultjes op de tong en aan de binnenkant van de mond
  • Grote kans op teruggroei

(4)(5) Niet alle FIL-patienten hebben al deze symptomen. Mijn tong, oor en haargroei zijn bijvoorbeeld normaal. Alle andere symptomen heb ik wel.

BENAMINGEN
De aandoening is uiterst zeldzaam en is pas kortgeleden ontdekt. Er is nog geen eenduidige naam voor en wordt in de literatuur op verschillende manieren aangeduid:

  • Facial Infiltrating Lipomatosis (FIL)
  • Facial Infused Lipomatosis
  • Congenital infiltrating lipomatosis of the face (CIL-F)
  • Congenital diffuse infiltrating facial lipomatosis (DCIL-F)

Mij werd de eerste naam gegeven: Facial Infiltrating Lipomatosis (FIL) en dat is de naam die ik in mijn communicatie gebruik.

OORZAKEN EN ERFELIJKHEID
FIL wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen genaamd PIK3CA. Dit gen is betrokken bij de manier waarop cellen en weefsel groeien (6). De mutaties ontstaan ​​in de baarmoeder wanneer een baby zich aan het ontwikkelen is. De genetische mutatie treedt op bij het kopiëren van DNA tijdens de celdeling. Tot nu toe zijn er geen factoren bekend die deze mutaties veroorzaken. Het is niet erfelijk en gebeurt willekeurig – het had dus iedereen kunnen overkomen.

PIK-3CA GERELATEERDE OVERGROEISYNDROMEN (PROS)
(overgroei)syndromen die veroorzaakt worden door PIK3CA zijn zeer zeldzaam en worden samen PROS genoemd. PIK3CA mutaties zijn verder gerapporteerd in kankersoorten en een paar andere overgroeisyndromen (7). FIL is onderdeel van de PROS ‘familie’. Andere aandoeningen die onder PROS vallen en dus door PIK3CA veroorzaakt worden, zijn:

  • Macrodactyly
  • Hemihyperplasia Multiple Lipomatosis (HHML)
  • Fibroadipose overgrowth (FAO)
  • Muscle Hemihypertrophy
  • CLOVES
  • Megalencephaly – Capillary Malformations (MCAP)
  • en enkele huidaandoeningen

Voornamelijk CLOVES is ‘veel’ (voor zover dat kan bij een zeldzame aandoening) onderzocht de laatste 5 jaar. CLOVES is gedefinieerd in 2007 en telt 200 patiënten wereldwijd. Ze hebben een grote community die geld inzamelt voor onderzoek naar PIK3CA en medicijnen. Hopelijk hebben wij als FIL-patienten daar in de toekomst ook wat aan.
> Lees meer over het aanpakken van zeldzame genetische ziekten die niet erfelijk zijn

FIL ALS DIAGNOSE
FIL kan gediagnostiseerd worden met een CT en MRI (4). Met een biopsie en genetische test kan de PIK3CA-mutatie worden bevestigd. Genetische tests zijn echter moeilijk en kunnen de eerste paar keer negatief zijn, omdat zelfs in aangetast weefsel het percentage cellen met de PIK3CA-mutatie nog steeds laag kan zijn. Er wordt gewerkt aan een methode om de mutatie te kunnen vaststellen door middel van een bloedtest. Deze supergevoelige technologie staat nog in de kinderschoenen, maar ik hoop er in de toekomst gebruik van te kunnen maken.

BEHANDELINGEN
De enige behandeling die er is, is liposuctie voor cosmetische redenen. Complete chirurgische verwijdering is vaak onmogelijk (4) en het uiterlijk zelfs verergeren (8). Het weefsel groeit terug en de kans op complicaties wordt verhoogd (9). Kamal et al. en Van Wingerden et al. zijn van mening dat er geen chirurgische ingrepen moeten worden uitgevoerd voordat iemand uitgegroeid is en raden aan te wachten. Wachten verkleint de kans op schade aan de aangezichtszenuw, vermindert het aantal ingrepen dat nodig is en heeft een langduriger effect. Padwa en Mulliken geloven dat groeihormonen een rol spelen bij het teruggroeien van het weefsel en elke vermindering voordat je uitgegroeid bent zal daarom waarschijnlijk mislukken. (9)

MEDICIJNEN
Wat geneesmiddelen betreft zijn er interessante ontwikkelingen om in de gaten te houden. Er zijn momenteel klinische onderzoeken met PI3K / AKT / mTOR-remmers. Chemotherapie zoals sirolimus (rapamycin) en everolimus worden gebruikt voor patiënten met kanker en kunnen misschien ook een therapeutische rol spelen bij patiënten met overgroeisyndromen zoals FIL (5). Dit medicijn bevindt zich echter nog in de experimentele fase. Mijn arts vertelde dat het nu alleen wordt geadviseerd aan mensen die geen andere optie hebben omdat ze veel pijn hebben en met hun rug tegen de muur staan.

> Lees meer over een klinisch onderzoek dat binnenkort van start gaat

SPECIALISTEN
Er zijn twee artsen die aangeven dat ze met succes verschillende FIL-patiënten hebben behandeld. De volgende informatie is gebaseerd op ervaringen van patiënten die door deze artsen behandeld worden.

Dr. Milton Waner, Pediatric Facial plastic surgeon and ENT professor at the Vascular Birthmark Institute in New York, USA.
Dr. Waner hanteert een radicale behandeling met “radicale resecties” (verwijdering van de tumor en al het aangetaste weefsel) en gezichtsreanimatie. Dit gebeurt met meer dan 10 grote operaties.
> Lees meer over Dr. Waner

Dr. Arin Greene, Plastic and oral surgeon at Boston Childrens Hospital, USA.
Dr. Greene’s aanpak is debulking (het zoveel mogelijk verwijderen van de tumor) en wegscheren van het jukbeen, verdere debulking van andere delen van het gezicht (onder het oog, langs de kaaklijn) en geplande littekenherziening. Deze aanpak bevat ook veel grote operaties. Dr. Greene doet actief onderzoek naar deze aandoening.
> Lees meer over Dr. Greene

SOORTGELIJKE AANDOENINGEN
Aandoeningen met soortgelijke symptomen zijn:

  • Proteus syndrome
  • Hemifacial hypertrophy
  • Encephalocraniocutaneous lipomatosis,
  • Hemihyperplasia-multiple lipomatosis syndrome,
  • Bannayan–Riley–Rulvacaba syndrome
  • Vascular malformations (hemangioma)

(3) Doordat FIL zo zeldzaam is en pas kortgeleden ontdekt is, krijgen mensen vaak de verkeerde diagnose. Toen ik jonger was, kreeg ik ook de aandoeningen ‘Proteus syndroom, Bannayan Riley syndroom en Cowden syndroom’ als mogelijke opties toegeschreven. Maar toch paste mijn beeld niet helemaal bij deze syndromen en moesten we altijd blijven zoeken.

LITERATUUR

  1. Slavin SA, Baker DC, Mccarthy JG, Muffarrij A. Congenital infiltrating lipomatosis of the face: Clinicopathological evaluation and treatment. Plast Reconstr Surg. 1983;72:158–64.
  2. Balaji SM. Congenital diffuse infiltrating facial lipomatosis. Ann Maxillofac Surg. 2012;2(2): 190–196.
  3. Urs AB, Augustine J, Kumar P, Arora S, Aggarwal N, Sultana N. Infiltrating lipomatosis of the face: A case series. J Nat Sci Biol Med. 2013;4(1): 252–257.
  4. Mahadevappa A, Raghavan VH, Ravishankar S, Manjunath GV. Congenital Infiltrating Lipomatosis of the Face: A Case Report. Case Reports in Pediatrics. 2012;article ID 134646.
  5. Maclellan RA1, Luks VL, Vivero MP, Mulliken JB, Zurakowski D, Padwa BL, Warman ML, Greene AK, Kurek KC. PIK3CA activating mutations in facial infiltrating lipomatosis. Plast Reconstr Surg. 2014;133(1):12e-9e.
  6. Segmental Overgrowth Study (webpage)
  7. Maclellan RA1, Luks VL, Vivero MP, Mulliken JB, Zurakowski D, Padwa BL, Warman ML, Greene AK, Kurek KC. PIK3CA activating mutations in facial infiltrating lipomatosis. Plast Reconstr Surg. 2014;133(1):12e-9e.
  8. Padwa BL1, Mulliken JB. Facial infiltrating lipomatosis. Plast Reconstr Surg. 2001 Nov;108(6):1544-54.
  9. Singh K, Sen P, Musgrove BT, Thakker N. Facial infiltrating lipomatosis: A case report and review of literature. Int J Surg Case Rep. 2011; 2(7): 201–205.