Bezoek aan AMS-IX Amsterdam

Op vrijdag 14 augustus heb ik een uitje geregeld voor de leden van de DigiRaad. We hebben een bezoek gebracht aan het datacenter Equinix, een van de 11 locaties waar de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) gevestigd is. AMS-IX is het grootste internetknooppunt in de wereld qua aantal aangesloten internetpartijen. Daarna hebben we op de Dam in Amsterdam een filmpje opgenomen met een paar leden van de DigiRaad.

DigiRaad bezoekt Equinix datacenter AMS-IX

Voordat we het gebouw mochten betreden, vond er een strenge security check plaats. Deze strenge controle is nodig, omdat honderden internetbedrijven en het overgrote deel van het Nederlandse internetverkeer via dit soort datacentra loopt. Als daar iets mis gaat, zouden ontzettend veel mensen geen gebruik kunnen maken van de belangrijkste sociale media die ook gebruik maken van het datacenter. Het is dus niet de bedoeling dat onbevoegden zo maar naar binnen lopen.

 

Na een korte kennismaking kregen we de geschiedenis van het internet te horen. Het eerste netwerk begon in 1969 in Amerika en bestond uit samengekoppelde militaire netwerken. Later kwamen daar ook universiteitsnetwerken bij die aan elkaar gekoppeld werden. In 1989 werd het World Wide Web (WWW) uitgevonden, waarmee vanaf 1993 voor onze ouders de wereldwijde uitwisseling van data een stuk toegankelijker werd gemaakt.

 

Bastiaan Goslings, verantwoordelijk voor beleid en regelgeving bij het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX, kwam speciaal naar Equinix om te vertellen over de regel- en wetgeving rondom het internet. Interessant was te vernemen dat op dit moment een discussie plaatsvindt in Nederland over uitbreiding van de bevoegdheden van veiligheids- en inlichtingendiensten. Men wil de bevoegdheid hebben om data te verzamelen via alle kabels in de grond, dus ook de kabels die datacentra in- en uitlopen, maar ook de kabels die huizen in- en uitlopen, wat momenteel nog niet mag. Meer informatie over deze kwestie lees je in dit artikel. Het wetsvoorstel zelf is hier te lezen.

 

Na de benodigde achtergrondinformatie over het internet, AMS-IX en de ruimte van AMS-IX te hebben bekeken, was het tijd om een kijkje te nemen in de ‘opslag van het internet’. De servers staan in een enorme ruimte boven zeeniveau. De servers zagen eruit als grote sportkluisjes. Er was een enorm kabaal doordat de servers continu gekoeld moeten worden. Ondanks dat het gebouw zwaarbeveiligd is, waren enkele servers nog extra beveiligd met hekken, scanners en weegschalen die wegen of niemand iets meeneemt uit de beveiligde ruimtes.

 

Veel van de leden hadden voor het bezoek wel een voorstelling van een datacenter, maar dat het zo enorm groot en lawaaierig zou zijn, had niemand verwacht. Het was zeer indrukwekkend en ook de strenge security heeft veel indruk gemaakt. Enorme dank aan Equinix en AMS-IX voor de goed verzorgde rondleiding!

Ik ben Wilma (26) en ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. 22 jaar lang had ik geen diagnose. Dankzij tips via mijn blog heb ik in 2017 een second opinion laten doen bij Hecovan in Nijmegen en ben ik gediagnostiseerd met Facial Infiltrating Lipomatosis; een zeer zeldzame aandoening waar wereldwijd maar een handjevol patiënten mee gediagnosticeerd zijn. Op mijn blog plaats ik updates over mijn leven en neem ik jullie mee op reis de wereld over om mijn nieuwe familie (lotgenoten) te ontmoeten.